Tesisatçı 856 kez görüntülendi
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz puan verilmemiş)
Gönderiyi OylaLoading...

Tesisat denince, su tesisatı, doğalgaz tesisatı, atık su tesisatı gibi hizmet konuları akla gelir. Uzmanlar tesisat, bu hizmet sektöründe kaliteli su tesisat malzemeleri kullanarak sıhhi tesisat işlerini müşteri memnuniyet odaklı yapar.

Tesisat Tesisatçı Sıhhi Tesisat

Tesisat | Uzmanlar Tesisat

Tesisat | Uzmanlar Tesisat

Tesisat kapsamında olan tesisat işlerinin konuları itibari ile biraz açalım istedik. Tesisatçı denince akla ilk su tesisatçısı gelmekte olup, mekanik tesisat, sıhhi tesisat gibi kelimelerin içeriği insanlar  tarafından çokta bilinmez.

Mekanik kapsamlı bir konu olup makine mühendisinin de işin içinde olması gereken tesisat  işlerinin tamamıdır. Mekanik tesisatın kapsadığı işler ana başlıklarıyla şunlardır.

Isıtma Tesisatı

Isıtma Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Isıtma Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Isıtma sistemi ana argümanları farklılık gösterebilir. Büyük sitelerde genelde ana merkezden dairelere giden sistemi özetleyecek olursak; kazan, sirkülasyon pompaları ve boru hatları , kolektörler ve bu hat boyunca konulan vanalar oluşturur. Kazanda ısıtılan sıcak su, sirkülasyon pompalarının güçlü basınç gücü ile ana kolonlardan dairelere kadar ulaşarak dairelerdeki radyatörlerin ısıtılması yani ortamın ısıtılması sağlanmış olur.

Yangın Tesisatı

Yangın tesisatı büyük yapıların vazgeçilmez güvenlik sistemidir. Yangın tesisatının bulunmasındaki amaç, yangının yayılmasını önleyerek itfaiye gelende kadar zaman kazanarak yangının ortaya çıkaracağı can ve mal kaybını önlemektir. Yangın sistemi sulu yangın söndürme sistemi ve duman tahliye sistemi şeklinde 2 grupta toplanabilir. Yangın sistem kontrollerinin ve testinin mutlaka  yapılması gereklidir. Sulu Yangın elemanları, yangında kaynak olacak su deposu, yangın pompası ve sprinkler boru hattından oluşur.

Yangın Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Yangın Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Yangın pompası kapalı devrede su basıncını belli bir ayarda tutup yangın olduğunda etkinliği artırmaktır. Yangın sprinklerinin çalışma prensibi de, yangın olduğunda sprinklerin içindeki civa genleşip patlar ve su geçişi bu sayede gerçekleşir. Su geçişi sağlanınca pompa uyarılarak devreye girer. Bu şekilde devreye giren pompalar depodaki su bitinceye kadar çalışacaktır.

Aspiratör ve vantilatörlerden oluşan duman tahliye sisteminde çalışma prensibi, yangın olduğunda acil çık noktalarındaki vantilatörler devreye girerek insanların dumandan azami derecede etkilenmeleri sağlanır. Yangından etkilenme düşük olunca çıkışta o derece kolay olacaktır.

Yangın tesisatları belli aralıklarla test edilip kontrolleri yapılıp arıza varsa mutlaka önlemleri alınmalıdır.

Yangın Önleme Sistemleri belli periyotlarla test edilmeli ve hazır durumda tutulmalıdır. Arızalarının sürekli kontrol edilmesi can güvenliği açısından çok önemlidir.

Havalandırma Tesisatı:

Havalandırma Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Havalandırma Tesisatı | Uzmanlar Tesisat

Havalandırma sistemi kurulum amacının özeti, bulunduğu ortamdaki havanın solunabilir hale yani daha sağlıklı bir hale getirilmesi ve dışarıdan alınan temiz havanın amaçlanan ortama aktarılmasını sağlaması amaçlanmaktadır.

Fanın havalandırma tesisatında önemi büyüktür. Fan basınç farkı oluşturup havanın akışını sağlar. Fan seçimi yapmak belirli şartlara bağlı olup iyi analiz ederek doğru yere doğru fanı koymak gereklidir.

En çok kullanılan Havalandırma çeşitleri nelerdir ?

  • Mutfak havalandırma
  • Kapalı otopark havalandırması
  • Sığınak havalandırması
  • Endüstriyel havalandırma

Soğutma Tesisatı:

Soğutma sistemi kendi içerisinde belli kurallara göre çalışan bir yapıya sahiptir. Mesela, soğutucu içinde bulunan su ise hava soğutmalı chiller kullanılmaktadır. Diğer taraftan su soğutmalı chiller genelde kapalı alanlar için kullanılmaktadır. Hava soğutmalılar ise açık havada bulunmaktadır. Soğutucu akışkanın büyük rolü olduğunu da ifade etmiş olalım. Soğutucu akışkan bir ortamda bulunan havayı hapsederek, emerek diğer ortama taşır.

Benzer Gönderiler: