Petek havası nasıl alınır ya da petek havası alınırken kombi açık mı olmalı mı gibi sorular sorulmakta ve cevap beklemektedir. Peteklerde biriken hava ya da peteğin üst tarafında biriken hava sıcak suyun ilerlemesinin önünde engeldir. Merkezi sistem kalorifer petek hava alma işi, eski tip petek hava alma işi ve banyo petek havası alma işi evde yapılabilecek kolay işlerdir. Petek içindeki hava var ise kalorifer petek üst taraflarında ısınma sorunu yaşanır.
Kalorifer peteklerinde oluşan havanın varlığını, peteklerin üst kısmına elimizle dokundurarak sıcaklık durumun, peteğin alt kısımları ile karşılaştırmamız gerekmektedir. Peteklerin üst kısmına dokunduğunuzda sıcaklığın alt kısımdan daha az olduğunu görürseniz petekte hava oluşumundan bahsedilebilir. Peteklerin üst kısmının ısınabilmesi için petek havası alınabilir. Petek havası oluşması sıcaklık iletiminde engel oluşturarak ısınmanızı minimize edeceğinden petek havası nasıl alınır sorusu burada ön plana çıkar.
Petek Havası Nasıl Alınır?
Petek havası nasıl alınır sorusuna çoğumuz kendi çabamızla cevap bulmaya çalışırız. Petek havası, ısınma sorununda bireylerin aklına ilk gelen sebep olduğundan düz tornavidayı alan peteğin başına geçerek petek havası alma çabası içerisine girmektedir. Ancak her ısı kaybı kalorifer petek havası ile ilişik bir durum değildir.
Petek havasının alınması bazı hallerde gerekli olabilir. Bunu anlamak için peteklerin nasıl ısındığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer kombi çalıştığında peteklerin alt kısmı ısınmıyor, üst kısımları ısınmış sıcak haldeyse sorun sadece petek havasının alınmasıyla giderilemeyebilir. Bu hallerde peteklerde tıkanıklık sorunu olabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere peteklerin alt kısımları ısınmış üst kısmı ısınmıyor sa sorun tesisatınızdaki havadan kaynaklanabilir. Bu durumda evde kendinizde peteklerin havasını kolayca alabilir, kalorifer tesisatına kombinin altında bulunan su girişinden eksik suyu tamamlayabilirsiniz.
Peteklerin yeni tip alüminyum petek ise, havasını almakta sorun yaşamayabilirsiniz. Ancak eski tip peteklerde bazen hava alma purjörü bulunmayabilir, paslanmış olabilir. Bu durumda hemen Uzmanlar Tesisat ile iletişime geçerek ustaları çağırın. Ustalar petek temizliğini yapıp, hem hava alma purjörünü değiştirir, hem de kalorifer petek havası alma işlemini yapar. Böylece petek havası nasıl alınır sorusunun somut cevabına şahitlik etmiş olursunuz.
Petek havası alınırken purjör anahtar veya düz tornavida ile saat yönü tersinde çevirerek hava alma işlemine başlayabilirsiniz. Eğer bahsettiğimiz şekilde yaptığınızda hava gelmeden direk su gelmeye başlarsa bu şu anlama gelmektedir. Bu petekte hava yoktur, peteklerin ısınmama nedeni tıkanıklıktır. Peteklerin altı ısınmıyorsa bu durumda peteklerde hava var demek çok reel olmayacaktır. Bu durumda petek kanallarında tıkanıklık oluşmuş olup cihaz ve kimyasalla temizliği gerekmektedir.
Döküm Peteklerin Havası Nasıl Alınır?
Eski tip peteklerde ısınma sorunu daha fazla olabileceği gibi bütün ısı sorununda bu petekte hava var demek reel olmayan bir açıklama olacaktır. Eski tip, kalorifer tesisatının genelde demir olması peteklerde, tesisatta korozyon oluşmasına neden olacağından, ısınma o denli düşük olacaktır. Petekte hava olup olmadığını peteğin alt kısmı ısındığı halde üst kısım ısınmıyorsa bu durumda hava var denilebilir. Petekte hava olduğunu düşünüyorsak bu durumda peteğin üst kısmında hava alınabilecek bir tapa var mıdır buna bakmak gereklidir.
Çünkü eski tip peteklerde hava alma purjörü olmayabilir. Bireyin bu noktada hava alma uygulamasını yapması olanaksızdır. Öncelikle peteğin üst kısmına konulan tapa çıkartılıp buraya hava alma imkanı sunacak hava alma purjörü takmak gerekmektedir. Bunun için bir tesisatçıdan yardım almanız gereklidir. Bazı durumlarda eski tip olan döküm peteklerde hava alma purjörü olduğu halde aşırı paslanma veya boyanmış olması vb. nedenlerle hava alma purjörünün çevrilmesi imkansızdır. Böyle bir tablo ile karşı karşıyaysanız birey olarak yine müdahil olmamanız gerekmektedir.
Döküm peteklerin altıda ısınmıyorsa bu durumda cihaz ve kimyasalla döküm petek temizliği yapan firmalardan yardım almalısınız.
Kombi Çalışırken Petek Havası Alabilir miyim?
Öncelikle petek havası alınması gerek görülen durumlar nelerdir bunu bilmek gereklidir. Eğer bu nokta atlanıp petek havasını almaya çalışırken tesisatta bulunan su boşaltılıp, yeniden su ilave edildiğinde, önceki durumda peteklerde hava yokken , hava oluşmasına neden olabiliriz. Bu nedenledir ki önce petek sıcaklık durumu kontrol edilmeli, homojen ısınma var mı yok mu bu durumun analizi yapılmalıdır. Eğer peteğin üst kısmı soğuk alt kısmı sıcak ise bu durumda petek havasını alma işlemi uygulanmalıdır
Diğer bir durum ise peteklerin üst kısmı soğukken, alt kısımda ısınmıyorsa, bu durumda petek havası almak sorunu çözmeyecektir. Petek havası alınırken kombi çalışır vaziyette olmasının sakıncası yoktur. Eğer kombi açıkken petek havası alacaksanız bu işlemi yaparken kombi su basınç barının kontrol edip basıncın 1,5 bar altına düşmesine engel olmalısınız. Yani siz hava alırken tesisatta eksilen suyu bir kişide kombi altındaki vanadan kombiye su ilave ederek dengelemelidir. Aksi durumda kombi arızaya geçerek çalışmayacaktır.
Petek havasını almak bireysel olarak yapılabilecek bir uygulamadır. Bunun için evinizde bulundurduğunuz tornavida, ancak düz uçlu olmalı ki radyatörden hava alma işlemini yapabilesiniz. Petek havasını almaya başladığınızda hava sesi gelmeye başlayacaktır. Bu hava bitince kabarcıklı su gelmeye başlayacaktır o yüzden hava almaya başlamadan önce bir bezde gereklidir. Bir süre kabarcıklı su normale dönecektir ki, buda petek havasını aldığınız anlamında gelmektedir. Petek havasını aldığınızda eğer bütün kalorifer tesisatındaki suyu boşaltırsanız bu durumda yeni su ilave edilmesi gerekecek olup bu aşamada da hava oluşabilir.
Eğer bahsettiğimiz gibi tesisat suyunun bitmesi veya azalması söz konusu olursa kombi altında bulunan su doldurma vanasını saat yönü tersine çevirip kalorifer tesisatına, peteklere su ilave edilebilir. Tesisata su ilave edilirken kombi barının 1.5-2 arasında olması gerektiğini de unutmamalıyız.
Eğer fazla su verilirse bu defa kombi altından, emniyet ventilinden su akmaya başlayacaktır. Bu durum gayet normal olup telaş edilecek bir durum olmadığını belirtmek isterim. Peteklerin üst kısmı ısınmayıp sadece alt kısım ısınıyorsa, petek havası alınmalıdır. Petekten su gelinceye kadar petek havası alınmalıdır.
çok uzatmışın be kardeşim
Bazen uzatmak, konunun anlatımı için gerekli olabiliyor:)
Ankara’da 8 kat, 100m2lik 16 daireli bir binanın çatı katında oturmaktayız. Binamız 60 yıllık, kazanımız 27 yıllık, fuel oilden doğalgaza dönüştürülmüştür. Radyatörlerin %80’i dökümdür. Şehrimizde bahsettiğiniz işlemi yapabilecek olan firma var mıdır, bu işin yaklaşık maliyeti kaç liradır.
İstanbulda hizmet vermekteyiz. Ankarada bu işi yapan firma bilgisi yoktur.İyi günler dileriz
Çok faydalı oldu. Teşekkürler. Öncesinde petek temizliği hakkında izlediğim videolarda cevabı verilmeyen konuları açıklığa kavuşturmuşsunuz. Bravo.