Kalorifer tesisatı korozyon temizliği ile tesisatta korozyonu önlemek ve ısınmayı artırmak amaçlanmaktadır. Kalorifer sistemi korozyonu daha çok kapalı devre tesisatta oluşmakta ve bunun temizliğinin de periyodik yapılması gerekmektedir.
Zamanla veya tesisatın yapılması aşmasında, peteklerin, radyatörlerin imalatı sırasında Tesisatta oluşan Katı parçacıklar, devre içerisinde basınçlı suyun etkisi ile sürüklenmekte, pompa, eşanjör, serpantin kazan, vana ve benzeri cihazların bağlantı noktaları ile içerisinde ve ekleme parçalarında birikmektedir. Bu katı faz tabakalaşması ve birikmeler, çeşitli korozyon tiplerinin oluşumunu hızlandırmakta, ısı aktarım hızını azaltmakta ve sıvı akış durumunu olumsuz etkilemektedir Böylece cihaz ve donanımların çalışma verimliliği, kalorifer tesisatında korozyon oluşumu ile önemli ölçüde azalarak kullanım ömürleri kısalmakta ve kısa sürede sistemler devre dışı kalmaktadır.
Kalorifer tesisatı korozyon
Suyun her türlü ortamda kireçlenme etkisi göstereceği bilinmektedir. Kalorifer tesisatında da suyun sayesinde ısınma sağlandığından, zamanla peteklerin içinde aynı olumsuz etkiyi gösterecektir. Bazı kişiler yaz döneminde peteklerin içindeki suyu boşaltıp, kış geldiğinde yeniden doldururlar. Ancak tesisata konulan taze suyun içinde oksijen olduğundan, peteklerde paslanma etkisi gösterecektir. Bu sebepledir ki kalorifer tesisatı korozyon temizliği kimyasal ve cihaz ile yapılarak iyice temizlenmelidir.
Yani bu yapılan sağlıklı bir uygulama değildir. En doğrusu kalorifer tesisatında korozyonu önlemek için petek temizliği yaptırmanızdır. Makine ve kimyasallarla yapılan temizlik işleminde kalorifer tesisatının eski randımanına döndüğüne siz bile şaşıracaksınız. Bu temizliğin iki senede bir yapılması halinde, her sene sağlıklı bir şekilde ısınabilirsiniz. Kapalı devre çalışan tesisatta oluşan korozyon ,tıkanıklık oluşturduğu için kalorifer tesisatı kimyasal ilaçla temizlenmelidir. Kalorifer tesisatının kimyasal yıkama yolu ile temizliğinin yapılması yine söylüyoruz gereklidir.
Tesisatta Kimyasal Yıkama Uygulaması
Özellikle günümüzde ki kimyasal ile yapılan tesisat temizliklerin çok sağlıklı olmadığı, yanlış kimyasalların kullanılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Fiziksel, kimyasal bağlarla cihaz, donanım ve boru cidarlarına tutunan atıklar yalnız su ile yıkama yöntemi kullanılarak alınması, sökülmesi, temizlenmesi mümkün değildir. Cihaz, donanım ve borulara zarar vermeyen fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip ilaç olmalıdır. Kimyasal ürünlerin desteği ile kirli tabakanın alınması, sökülmesi, temizlenmesi yani kimyasal yıkama yapılması en uygun çözümdür. Bu yöntemi uygulamadan, ‘Koruma Kimyasalı eklenmesi koruma etkisini göstermeyeceği gibi suyun özelliğine bağlı olarak çamurlaşmayı da hızlandıracaktır.
Kalorifer Tesisatı ve korozyonun temizlenmesinde kullanılan Kimyasalının Özellikleri
Tesisat, cihaz, donanım ve borulara zarar vermeyen fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip ürünlerin kapalı devre temizliği için kullanılması uygundur. Kimyasalın özellikle yağ, çamur, kaynak çapakları, demir depozitleri, pas, inorganik toz ve parçacıklarının temizlenmesini sağlayan nitelikte olması gerekmektedir. Bu kimyasallar yüzey aktif maddeler ve çeşitli çözücülerden oluşan polimer esaslı kullanılan kimyasal ürünlerdir.
Tesisatın kimyasal temizliğinin yapılması kadar kullanılan malzemenin de önemi büyük ortaya çıkmaktadır.
Sökülen havlupan radyatörlerin içinde yoğunluklu olarak çamur şeklinde çökelti tespit edilmiştir. Bu nedenle kimyasal temizliğin, yeterli ve mekanik tesisatın malzeme yapısı na (çelik, bakır ve alüminyum malzemelere) uygun kimyasalla yapılmadır.