Tesisatçı 1769 kez görüntülendi
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz puan verilmemiş)
Gönderiyi OylaLoading...

Su tesisat borusu donar mı sorusu için tesisat boruları belli bir sıcaklığın altında donmaya başlar denebilir. Plastik su borusu donma durumunda donan plastik borular için yapılabilecekler sınırlıdır. En etkili çözüm su tesisat borularının donmaya karşı korunması olacaktır. Tesisat borusu donmadan ne yapılabilir için açıkta bulunan borular izole edilir ise donmaya karşı faydası olacaktır. Çok soğuk yerlerde örneğin Erzurum’da tesisat borularının donma riski yüksek olup burada daha dikkatli davranmak gerekli olacaktır. Su borusu donma riskine karşı alınacak önlemler ile donma riski azalır.

Su tesisat borusu donmaya karşı nasıl korunur?

Su tesisat borusu donar mı, donduğu takdirde ilk yapılması gereken ne olmalıdır ? Özellikle soğuk kış aylarında tesisatlarda yaşanılan en büyük sorunlardan biri tesisat borularındaki suyun donması ve buna bağlı olarak genleşen suyun, boruları ve su sayaçlarını patlatmasıdır. Su 4 derecenin altına düşmesiyle donma başlar ve sıcaklık azaldıkça su sıvı halden katı hale geçerek buzlaşır, bu durumda hacmi %10 civarında artar. Hacmin artmasıyla tesisat borularına ve su sayaçlarına büyük bir basınçla baskı yapar. Bu baskı, boru ve sayaçlarınızı patlatır.

Su Tesisat Borusu Donar mı | Uzmanlar Tesisat

Su Tesisat Borusu Donar mı | Uzmanlar Tesisat

Bu gibi durumlarda maddi hasarın yanında büyük sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumlara maruz kalmamak için basit birkaç önlem alınabilir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz :

  • Su kullanımı olmayacak tesisatlar için ana vana kapatılıp en alt seviyedeki musluk açık burakılmalıdır.
  • Açıkta kalan tesisat boruları ve sayaçlarının etrafı kapatılmalı eğer etrafı kapatılamıyorsa borular ve sayaçların etrafı cam yünü, köpük veya izolasyon malzemeleri tamamen izole edilmelidir.
  • Tesisat içerisinde durgun su bırakmamak için musluklardan bir tanesi bir miktar su geçişi sağlayacak şekilde açık bırakılmalıdır.

Tesisatla ilgili donma, kış aylarında aşırı soğukların yaşandığı günlerde olmaktadır. Sıcaklığın aşırı derecede aşağı yönlü düşmesi ile donma tesisatta olduğu gibi cihazlarda da yaşanmaktadır. Donma ile hiç beklenmeyen maliyetler oluşmakta buda hayat akışını olumsuz yönde etkilemektedir.

Su tesisat borusu donar mı diye merak edilen bu konuda umarız ön bilgi niteliğinde katkıda bulunmuşuzdur. Bu ve benzeri konularda detaylı bilgi için Uzmanlar Tesisatı arayıp bilgi edinebilirsiniz.

Benzer Gönderiler: