Radyatör ısısı Petek sıcaklığı ya da kombi petek sıcaklığı kaç derece olmalı merak edilir. Sistem gereği kalorifer peteği çıkış suyu sıcaklığı ile peteklere ulaştığı sıcaklık aynı olmaz. Kalorifer suyu sıcaklığı, radyatör ısı sıcaklık kayıp önleyici tesisattaki dirseklerin az olması ve tesisat hattının olabildiğince kısa mesafeli olması ile sağlanır.
Radyatör ısısı Petek sıcaklığı Nasıl Sağlanır?
Radyatör ısısı Radyatörlerin ısı verimliliği için yerine getirilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Radyatörlerin ısı verimliliği için sağlanması gereken şartları eğer bilirsek bu çizgide yapılması gerekenleri yerine getirebiliriz. Eğer bu konuda bilgimiz olmaz ise her daim az ısınıp çok ödeme durumunda kalırız. Evinizi ısıtmada kalorifer radyatörlerinin direk etkisini artırıcı unsurları iyi analiz etmelidir. Bu noktadan hareketle radyatör seçimi, radyatör seçimi, radyatör temizliği ve bakımı çok önemlidir.
Kalorifer tesisatının taşıyıcı görevi yaptığı ve kombiden aldığı sıcak suyu peteklere kadar getirip peteklere aktardıktan sonra radyatörleri görevi başlar. Bu anlamda radyatörler kendisine kadar ulaşan sıcak suyun ısısını ortam ne denli ve ne derecede yansıtacağı radyatör özelliğine ve konumuna bağlı olduğu aşikardır.
İşe en başından bakmak gerekirse, başta radyatör alırken dikkat etmek gerekir. Piyasada her kalitede radyatör bulunmakta olup bu yüzden radyatör alırken dikkat edilecek bazı hususları gözden kaçırmamak gereklidir vardır. Bu noktalardan bazılarını aşağıda sizlerin bilgisine sunmak istiyorum
Kalorifer Petek sıcaklığı için gereken unsurlar nelerdir?
- Odanızın hacmine ve ısı kaybına göre uygun büyüklükte radyatör seçimi yapılmalı,
- TSE standartlarına uygunluğu ve ISO kalite belgelerinin olup olmadığı kontrol edilmeli,
- Maksimum ısı verimi için radyatör yüzey alanı çok önemlidir. Radyatörün yüzey alanı büyüdükçe ısıl kapasite artacağından daha iyi bir ısınma sağlayacaktır. Bundan dolayı radyatörün iç kısmında bulunan konvektör kanatlarının çift sıra ve asimetrik olmasına dikkat edilmelidir. Radyatör ısıl kapasitesi kataloglardan kontrol edilebilir,
- Radyatörlerin malzemesi, kullanılan boya ve boyanma şekline dikkat edilmeli,
- En az 10 yıl garantili olmalı ve her radyatörün test edilip edilmediği kontrol edilmeli,
Radyatör alımını doğru yaptıktan sonraki süreç, radyatörlerin doğru montaj edilmesi gelmektedir. Radyatörler montajı yapılacak yerlerde projeye uygun yerlere montajı yapılmalıdır. Bütün montaj işlemleri de bittikten sonra tesisata su verilip gerekli kontroller yapılır . Bu aşamaya kadar her şey standartlara göre yapıldığını düşünelim. Peki bundan sonra radyatörleri uzun ömürlü kullanabilmek ve ısı performansını korumak içi yapmamız gereken bir şey var mıdır ?
Bu süreçten sonra kapalı devrede dolaşan sıcak suda kalınlaşma yani çamurlaşma, radyatör yüzeylerinde de korozyona dayalı katman oluşur.
Kısaca radyatörlerin iç kısmı suya maruz kaldığından zamanla pas ve çürüme yapabilir. Kanallar tıkanıp su geçiş hızı düşmesi ile radyatör ısınmaz ve kombi zorlanır. Isınmada sorun yaşamaya başladığınız bu noktaya geldiğinizi hissettiğinizde radyatörlerin ısı verimliliği düştüğünde , petek temizleme hizmetini alarak ısı etkinliğini yine istenilen seviyeye yükseltmiş olursunuz.
Radyatör ısısı – Petek sıcaklığı eş değer unsurlar olup bu faydayı sağlamak için yazımızdaki şartları yerine getirmeniz yeterli olacaktır.